.
 

Treća osnovna škola se nalazi u ilidžanskom naselju Pejton, u ulici Nasihe Kapidžić Hadžić br. 1. Naselje je dobilo ime po popularnoj seriji gradić Pejton koja se prikazivala u vrijeme kada je nastajalo ovo  naselje.

 lokacija skole

            Baner 1


OBAVJEŠTENJE ZA UČENIKE, NASTAVNIKE I RODITELJE

 

5. oktobar Dan učitelja                                                                                                    

Svjetski dan učitelja obilježava se svake godine i to 5. oktobra. Taj je dan prilika da se pokaže da je rad učitelja i nastavnika prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva te da se kao takav i cijeni. Cilj Svjetskog dana učitelja je mobilizirati podršku za nastavnike kako bi se osiguralo da će učitelji i dalje ispunjavati potrebe budućih generacija te podići obrazovanje na razinu društvene važnosti i izvući učitelje iz poluanonimnosti i dati im društvenu važnost koju zaslužuju. Prilika je to i za isticanje važnosti rada svih učitelja i nastavnika i njihov utjecaj na razvoj društva u cjelini, te da se naglasi važnost te profesije, ali i samog obrazovanja čiji su oni nosioci. Stoga se taj dan obilježava u više od 100 zemalja svijeta, pa tako i u Bosni i Hercegovini. Proglasio ga je UNESCO godine 1994. u spomen na isti datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja. Obrazovna internacionala (EI), svjetska federacija sindikata stručnjaka u obrazovanju sa sjedištem u Bruxellesu, čvrsto vjeruje da Svjetski dan učitelja treba biti međunarodno priznat i obilježavati se u cijelom svijetu. Napori Obrazovne internacionale i njene 401 članice doprinijeli su međunarodnom priznanju i obilježavanju toga dana širom svijeta.

Dan ucitelja_4 Dan ucitelja_1 Dan ucitelja_2 Dan ucitelja_3

 


 

Dan otvorenih vrata SPAJALICE 2.10.2015.

Još jedan divan dan pun osmijeha, igre, zabave i kreativnosti. Savršen završetak radne sedmice i još bolji početak mjeseca oktobra i jesenje sezone. Stotinu dječaka i djevojčica iz osnovnih škola sa općine Ilidža, je uveličalo ovaj dan svojim aktivnim učešćem u različitim aktivnostima i radionicama koje smo samo za njih pripremili. Ponosni smo na naše učenike/ce, divne učitelje i učiteljice, naše vrijedne volontere te podršku Općine Ilidža. Hvala svima na posjeti, učešću i divnom druženju. Uživajte u galeriji slika.

Spajalica Web_1

Spajalica Web_3  Spajalica Web_4 Spajalica Web_5


 

Projekat „Živa biblikoteka“

 

Dana 23.9.2015.godine u prostorijama JU"Treća osnovna škola" prezentiran je projekat "Živa biblioteka". Projekat "Živa biblioteka" je dobar način za suočavanje sa predrasudama, time se podstiče na ravnopravnost i borbu protiv diskriminacije. Živa biblioteka funkcioniše baš kao prava biblioteka, gdje čitaoci dolaze da pozajme knjigu na određeno vrijeme. Ali postoji jedna razlika, ovdje su knjige ljudi i ulaze u dijalog sa čitaocem.U ovoj biblioteci ne samo da stupamo u interakciju sa knjigom nego je možemo i pitati ono što želimo. Ova metodologija je ugledala svjetlo dana i na našim prostorima, te se nadamo da će praktični dio teme biti uskoro realizovan. Koordinatori projekta su učiteljice Dalila Pašić i Dženana Kukić.

Ziva biblioteka_1 Ziva biblioteka_2

 


 

Priredba u povodu muslimanskog praznika Kurban bajrama

 

Prigodnom priredbom učenika Treće osnovne škole Ilidža,  održanom u srijedu, 23.9.2015. godine, svečano obilježen dolazak velikog muslimanskog praznika Kurbam bajrama.

 

Svim uposlenicima, učenicima i  njihovim roditeljima

 

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN

 

Kurban-bajram  ili Hadži-bajram  je islamski praznik prinošenja žrtve, najznačajniji islamski praznik. On dolazi dva mjeseca i deset dana nakon ramazana. Kurban-bajram traje četiri dana. Za ovaj praznik očevi i majke bogato daruju svoju djecu i najmlađu rodbinu, a žene pripremaju bogata jela za goste.

 

Muslimani Bajram dočekuju u svojim domovima, a u zoru odlaze u džamije na sabah-namaz, čekaju izlazak sunca i klanjaju bajram-namaz. Slijedi čestitanje. Zatim odlaze na groblja, te se potom vraćaju u svoje domove gdje su pripreme za žrtvu Kurbana po pravilima šerijatskog prava.

Kurban bajram_2 Kurban bajram_3 Kurban bajram_8 Kurban bajram_9 Kurban bajram_10 Kurban bajram_12

 

 


 


Održana biciklijada

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana bez automobile, Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja organizovala je u utorak, 22. septembra 2015. godine, biciklijadu na Vrelo Bosne. Strat biciklijade je bio na početku Velike aleje kod fijakerskog stajališta sa polaskom u 11:00 sati, a vozilo  se do izvorišta Vrela Bosne  i nazad. Svoje učešće su uzeli i učenici Treće osnovne škole Ilidža: Tarik Dedić, Preljević Anida, Kinduklija Nadira, Tahiri Haris, Brkić Alim, Brkić Anes, Malić Irma, Delić Nira, Hodžić Kenan, Bašalija Timur. Učenici su bili u pratnji bibliotekara Amira Aljovića.

Biciklijada Web_1 Biciklijada Web_2 Biciklijada Web_3 Biciklijada Web_5 Biciklijada Web_6 Biciklijada Web_8 Biciklijada Web_10  Biciklijada Web_13 Biciklijada Web_11

 


 

Učenici i nastavnici Treće osnovne škole bili na jednodnevnom izletu

U petak, 18.9.2015. godine organizovan je izlet za sve učenike i nastavnike Treće osnovne škole Ilidža. Učenici prvih razreda sa svojim učiteljicama su bili na obali rijeke Željeznice. Učenici II, III, IV i V-ih razreda sa svojim razrednim starješinama dan su proveli i u Velikom parku kod hotela, dok su učenici starijih razreda od VI do IX, sa razrednicima dan proveli na Stojčevcu. 

Izlet 1 Izlet 5 Izlet 6 Izlet 7

Izlet 8 Izlet 9 Izlet 11 Izlet 12 Izlet 16 Izlet 14

Vidi više u galeriji slika

 


 

HUMANITARNA AKCIJA "DJECA ZA DJECU SIRIJE"

Na inicijativu članova Dječijeg parlamenta općina Novi Grad Sarajevo i Vogošća a uz podršku Udruženja „Naša djeca“ Sarajevo pokrenuli smo humanitarnu akciju „Djeca za djecu Sirije“ 

Cilj akcije je pomoći djeci i njihovim porodicama, ublažiti njihove probleme sa kojima se suočavaju na putu, tražeći spas za život dostojan čovjeka. 

Akciju će se  provesti u periodu od 7. do 20. septembra 2015. godine u svim školama Kantona Sarajevo koje izraze spremnost da učestvuju u istoj. Tim povodom pozivaju se učenici i uposlenici škole da se uključe u akciju kako bi pomogli djeci i njihovim porodicama koje su u tranzitu i nalaze se u Beogradu. 

Vidi više u prilogu "Pismo za akciju škole"

 

poziv akcija1 (1)


 

POZIV NA BICIKLIJADU

 

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana bez automobila, Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja organizuje u utorak, 22. septembra 2015. godine, biciklijadu na Vrelu Bosne. Start biciklijade je na početku Velike aleje kod fijakerskog stajališta u 11 sati, a vozi se do izvorišta Vrela Bosne i nazad.

 

Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja poziva što veći broj učenika  da učestvuje u ovoj biciklijadi, ako to objektivne okolnosti budu dozvoljavale. KJU za zaštićena prirodna područja željela bi, u saradnji sa školama, ovu manifestaciju učiniti nezaobilaznim i važnim događajem ne samo za ilidžansku općinu već i mnogo šire. Svi učesnici bi trebali potvrditi svoj dolazak (učenici kod nastavnika koji budu određeni za biciklijadu).   


Obilježena godišnjica odbrane Otesa, Dogloda, Azića i Bara

 

U petak, 11.9.2015. godine, položeno je cvijeće na spomen-obilježje u MZ Otes, odata počast svim poginulim borcima, te održan  prigodan program učenika Treće osnovne škole Ilidža.

 

Općina Ilidža i Udruženje organizatora otpora veterana rata „Zelene beretke“ obilježile su godišnjicu odbrane Otesa, Dogloda, Azića i Bara. Ispred MZ Otes položeno je  cvijeće na spomen-obilježje, odata počast svim poginulim braniocima, te održan  prigodan program u kome su učestvovali učenici Treće osnovne škole Ilidža. Ovaj dan obilježava se kao podsjećanje na početak velike ofanzive agresora, koja je konačno zaustavljena u martu 1993.godine. Bitka za Otes bila je jedna od težih bitaka u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu. 

Otes web_1

Otes web_2

Otes web_3
Otes web_6

Otes web_7Otes web_8

Otes web_9Otes web_10

 


Prijem prvačiča

U utorak, 2.9.2015. godine u holu škole organizovan je prijem prvačića. Učenici starijih razreda su održali kratak performans za  učenike prvih razreda kao i za njihove roditelje. Nakon toga prvačićima i njihovim roditeljima se obratila i direktorica škole Fatima Habota sa prigodnom dobrošlicom. Poslije govora direktorice pedagogica škole  Amela Tinjak je pročitala imena učenika  i njihovih učiteljica. U školskoj  2015/16. Godini upisano je   85 učenika, koji su trenutno rasoređeni u tri odjeljenje i to : I-1 učiteljica Tinjak Dijana, I-2 učiteljica Jordamović Amra  i I-3 učiteljica Hasić Nafija. Nakon prozivke učenici su sa svojim učiljicama otišli u učionice.

Vidi plakat

Prijem prvacica_2015_1

Prijem prvacica_2015_12

Prijem prvacica_2015_13 Prijem prvacica_2015_11

Vidi više u Galeriji slika Prvačići 1 septembar 2015

 


Uposlenici naše škole posjetil Etno selo Čardaci

Uposlenci naše škole su u ponedjeljak 24.8.2015. godine bili u posjeti  Etno selu Čaradaci. Etno selo Čardaci nalazi se na mirnoj lokaciji okruženoj prirodom, na 3 km od središta mjesta Vitez. U okviru objekta, gostima su na raspolaganju, restoran koji poslužuje specijalitete tradicionalne kuhinje, vodeni park, suvenirnica, ribnjak, besplatni bežični pristup internetu i parkiralište. Uposlenici naše škole ovoga dana su uživali u prekrasnom ambijentu Etno sela. 

Vitez 2_naslovna_1 Vitez 2_naslovna_2   Vitez 2_naslovna_5 Vitez 2_naslovna_4 Vitez 2_naslovna_3

Vidi više u Galeriji slika Etno selo Cardaci avgust 2015

 


 

Turski kulturni centar „Yunus Emre“ prezentirao svoj rad učenicima i roditeljima naše škole

Turski kulturni centar “Yunus Emre” u Sarajevu je radom i ostvarenim projektima postao svojevrsna institucija za promociju turske umjetnosti i kulture. Otvoren je 17. oktobra 2009. godine i prva je inostrana ispostava Turskog instituta "Yunus Emre" osnovanog s ciljem prezentiranja turske kulture, historije, jezika i književnosti. Turski jezik je zvanično uveden kao drugi strani jezik u devet osnovnih škola u Kantonu Sarajevo, nakon što su ministar obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo Damir Marjanović, ambasador Republike Turske u BiH Ahmet Yildiz i vršiteljica dužnosti direktora Turskog kulturnog centra "Yunus Emre" potpisali protokol o uvođenju turskog jezika kao drugog stranog jezika u osnovne škole.
Kanton Sarajevo je tako postao peti kanton u Federaciji BiH u kojem učenici u osnovnim školama imaju priliku kao drugi strani jezik učiti turski. Učenici osnovnih škola od drugog razreda uče engleski jezik kao obavezan do kraja osnovnog školovanja, a od šestog razreda dobijaju i drugi strani jezik, što su dosad bili njemački, francuski i arapski. Predstavnici Centra su prezentirali značaj učenja turskog jezika. Učenicima je ponuđena mogućnost da  se mogu dobrovoljno opredijeliti  za učenje  turskog jezika kao drugog stranog jezika. 

Yunus Emre_2 

Yunus Emre_3

Yunus Emre_4

Yunus Emre_6

Yunus Emre_7

Yunus Emre_1


 

Uručeni paketi pomoći

Općina Ilidža finansirala je nabavku sredstava za održavanje higijene u javnim osnovnim i srednjim školama i vrtiću na području općine Ilidža.Tim povodom, pomoćnik načelnika za obrazovanje, kulturu, sport i informisanje Denis Muhović je u srijedu 19.8.2015.godine uručio pakete sa higijenskim sredstvima našoj školi.

Općina Ilidža i ove godine, kao i predhodnih, pomogla je u nabavci sredstava za održavanje higijene i namjera joj  je da i ubuduće  nastavi pomagati kako našoj tako i ostalim školama sa područja Općine Ilidža. S obzirom na slabo materijalno stanje u školama, Općina želi našoj djeci obezbijediti adekvatne uslove za nesmetano odvijanje  nastavnog procesa. 
Općina Ilidža je za ove namjene izdvojila 9.100 KM. 

Donacija 1

Donacija 6

 

 
 

Donacija 4

Donacija 5

 


 

Razmjena korištenih udžbenika

Na inicijativu i u organizaciji Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade, koju su u potpunosti podržale općine na području Kantona Sarajevo, u narednom periodu će se održati razmjena korištenih udžbenika. Lokacije i termine održavanja razmjene pogledaj u PRILOGU

 


 

Instrukcija Ministarstva

Maksimalna težina školske torbe s priborom i potrebnom opremom ne smije biti veća os 10% ukupne tjelesne težine djeteta prema preporučenoj tablici tjelesnih težina djece od 5 do 18 godina, koje je dala Svjetska zdravstvena organizacija.

Vidi više u prilogu

 


 

Podrška školovanju djece s problemima vida u Kantonu Sarajevo

Centar za slijepu islabovidnu djecu i omladinu daje podršku u školovanju djece sa problemima vida u Kantonu Sarajevo

Vidi više u prilogu 

Rezultati Eksterne mature juni 2015. godine

Bosanski jezik 

Fizika

Matematika

Historija/Povijest

Geografija/Zemljopis

Informatika

Engleski jezik

Biologija

Hemija/Kemija

Rezultati Eksterne mature po predmetima

 


 

Podjela đačkih knjižica za učenike prvih razreda je u utorak 16.6.2015.godine u 10:00 sati!

 


 

Povodom organizacije i pripreme za doček poglavara Vatikana, NjegoveSvetosti pape Franje Bosni i Hercegovini

 Obavještavaju se uposlenici , učenici  i  roditelji naše škole da je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela odluku o skraćenom radnom vremenu u petak 5.6.2015. godine na Teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine. Spomenutom Odlukom predviđeno je da će radno vrijeme 5.6.2015. godine (petak) u svim državnim,javnim institucijama i ustanovama, te organima uprave na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine biti skraćeno i trajaće do 12,00 sati. Skraćeno radno vrijeme je utvrđeno povodom organizacije i pripreme za doček poglavara Vatikana, Njegove Svetosti pape Franje Bosni i Hercegovini VIDI VIŠE

 


 

Obavještavaju se učenici da će se  nastava u srijedu 3.6.2015. godine odvijati prema rasporedu od petka                                                                                                                                                                                         Uprava škole

 


 

POSLJEDNJI SELAM

BRKOVIĆ ZLATKA - PROFESORICA HEMIJE

Dana 01.06.2015. godine izgubili smo člana našeg kolektiva, vrijednu  i iznad svega časnu kolegicu Zlatku Brković.

Neizmjerno smo tužni zbog njenog preranog odlaska, a ujedno i ponosni što smo imali čast poznavati je, družiti se i raditi s njom.

Porodici želimo sabur a našoj Zlatki lijepi džennet.

Vidi smrtovnicu

 


 


Obavještenje za učenike i roditelje

Obavještavaju se učenici i roditelji  da se redovna nastava za učenike I-ih i IX-ih razreda, školske 2014/15. godine završava u petak 5.6.2015. godine a redovna nastava za učenike od II-og do VIII-og razreda završava se jednu sedmicu kasnije, u petak 12.6.2015. godine. Svim učenicima kao i njihovim roditeljima želimo dobar uspjeh u školi,lijep i ugodan odmor. 


Obavještenje za učenike svih razreda, od 1-1 do 9-3 razreda

U prilogu možete vidjeti datum do kojeg sve knjige koje su zadužene  u školskoj biblioteci moraju biti vraćene u biblioteku

 Prilog za učenike prvog i devetog razreda  

 Prilog za učenike od 2 do 8 razreda

 


 

SPISAK ODOBRENIH I ODABRANIH UDŽBENIKA OD STRANE UČITELJA I

NASTAVNIKA ZA UČENIKE OD I DO IX RAZREDA KOJI ĆE SE KORISTITI U

NASTAVI U ŠKOLSKOJ 2015/16. GODINI   VIDI SPISAK

 


 

EKSKURZIJA 9-tih razreda Igalo,Herceg Novi,Crna Gora

13.05.(srijeda)-16.05. (subota)

1.dan

Krenuli smo iz Sarajeva u 7h ujutro,na našu dugoočekivanu ekskurziju.Sa nama u pratnji krenuli su nastavnica Zerina,nastavnik Elvir,nastavnik Esad i direktorica naše škole,gosp. Fatima Habota.Organizator ekskurzije bila je agencija BISS Tours,a sa nama je sve vrijeme bio i odličan vodič,Armin.Put nam je prošao jako brzo,sa nekoliko pauza,od kojih je najduža bila u Neumu (45 minuta).Smjestili smo se u hotel ''Kapri'',bili na ručku,i odmah nakon ručka smo se spremili i otišli na 10-15 minuta udaljenu plažu.Nakon 2-3 odlična sata provedena na plaži,vratili smo se nazad u hotel i večerali,nakon čega je jedna ekipa otišla u šetnju po Igalu,dok su drugi odmarali u hotelu.

2.dan

Nakon doručka uputili smo se u Perast,tačnije u Muzej grada Perasta,a nakon toga obišli smo i gradove Kotor i Budva.Put kući skratili smo i vožnjom na trajektu.Nakon ručka,ponovo smo bili na našoj maloj plaži.Sunce je svih tih dana bilo tu za nas-vrijeme je bilo prelijepo.Nakon večere smo otišli u disko,gdje smo bili do kasnih večernjih sati,nakon čega je uslijedio povratak u hotel i spavanje.

3.dan

Doručak,slobodno vrijeme,koje smo iskoristili za šetnju po Igalu i Herceg Novom,zatim ručak.Ostatak dana proveli smo na brodici,ploveći Boko-Kotorskim zalivom,što je bilo još jedno lijepo iskustvo za sve nas.Nakon večere,noć smo ponovo proveli u disku.To je bila ujedno i naša posljednja noć,pa smo se tada i pakirali.

4.dan

U 10h ujutro smo krenuli iz Igala.Već oko 11h bili smo u prelijepom Dubrovniku,gdje smo proveli 2h(pauziranja i šetnje) a 2h prije nego li ćemo stići vlastitim kućama,bili smo i u Mostaru.Svima nam je bilo drago što smo uspjeli realizovati ovu ekskurziju,pa smo se tako sa suzama u očima i srcima punih uspomena vratili kući.Sve je zaista bilo odlično i nezaboravno-jedina mana je bilo kratko trajanje ove ekskurzije-da je bar još malo,malo duže...

Generacija 2006.-2015.

Adna Salković, IX2

Ekskurzija 1 Ekskurzija 2 Ekskurzija 3 Ekskurzija 4 Ekskurzija 5 Ekskurzija 6 Ekskurzija 7 Ekskurzija 8 Ekskurzija 9 Ekskurzija 10

 


 

 

Eksterna matura za učenike IX-ih razreda

 

Obavještavaju se učenici i roditelji učenika IX-ih razreda da će se EKSTERNA MATURA u školskoj 2014/15. godini održati od 15. juna do 17. juna 2015. godine u prostorijama škole. Svim učenicima želimo uspješan rad  i završetak Eksterne mature. Vidi termine održavanja Mature

 


 

Eksterna matura april 2015. godine -obavještenje za roditelje i učenike IX razreda

Raspored polaganja Eksterne mature možete da vidite OVDJE

Rezultate probne eksterne mature možete vidjeti OVDJE

 


 

Telemach d.o.o.  ORGANIZUJE Takmičenje iz znanja o internetu i telekomunikacijama za učenike osnovnih i srednjih škola u Federaciji Bosne i Hecegovine „Kako ćemo komunicirati 2030. godine“ Vidi propozicije takmičenja

 


 

Obilježavanje međunarodnog Dana djevojaka u informaciono-komunikacionim tehnologijama

Nakon velikog uspjeha akcije Sata kodiranja krajem 2014, u kojoj je Resurni centar CPCD uključio preko 15.000 mladih iz BiH u najveći informatičko-edukativni događaj, čime je BiH postigla 10. mjesto po veličini akcije u svijetu, RC pokreće novu i jedinstvenu akciju u ciju uključivanja što većeg broja djevojaka u informaciono-komunikacionim tehnologijama. RC CPCD poziva sve djevojke uzrasta 13 – 19 godina da učestvuju u obilježavanju međunarodnog Dana djevojaka u informaciono-komunikacionim tehnologijama (engleska skraćenica: ICT). Ovaj dan se obilježava širom svijeta još od 2010. godine. Ustanovila ga je Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU), sa ciljem podizanja svijesti o značaju uključivanja djevojaka u oblasti ICT i promovisanja prednosti koje sa sobom nosi karijera u tom sektoru. Kao međunarodna inicijativa, ovaj dan se obilježava u cijelom svijetu i to na jedan dan - svakog četvrtog četvrtka u četvrtom mjesecu. BiH po prvi put na značajniji način učestvuje u obilježavanju ovog dana koji ima za cilj promociju ICT i karijernih mogućnosti za djevojke u ovom sektoru. U želji da osigura maksimalno podizanje svijesti o mogućnostima zaposlenja u oblasti ICT, RC će organizovati inovativne radionice, edukativne i informativne sastanke, te posjete ICT kompanijama za sve zainteresovane djevojke tokom cijele sedmice u kojoj se obilježava Dan djevojaka u ICT-u tj. od 20. do 24. aprila 2015. godine. Na sljedećem LINKU možete pogledati raspored aktivnosti: Ovim putem želimo da Vam se zahvalimo na saradnji tokom Sata kodiranja krajem prošle godine, i da pozovemo i Vašu školu da nam se priključi i u obilježavanju međunarodnog Dana djevojaka u ICT-u.


 

Obavještenje za učenike IX-ih razreda

Učenici koji žele pristupiti prijemnom ispitu za stipendiju trebaju se prijaviti na našu web stranicu. Pogledaj na stranici !


EU info centar

Poštovani/a, 
Nakon uspješne prošlogodišnje sezone posjeta učenika od najmlađih osnovaca do učenika završnih razreda srednjih škola iz cijele Bosne i Hercegovine, EU info centar u BiH ponovo poziva sve škole da posjete centar i obogate svoje znanje sa edukativno – zabavnim programom koji je pripremljen i prilagođen interesima djece i mladih.

EU info centar je projekat Delegacije Europske unije u BiH koji za cilj ima povećanje razumijevanja EU, njenih politika i programa kao i procesa proširenja. Projektne aktivnosti se realiziraju u prostorijama EU info centra, u zgradi Delegacije EU u BiH, na adresi Skenderija 3, Sarajevo, kao i na području cijele Bosne i Hercegovine.
Od svog otvaranja, u junu 2014. godine, EU info centar pruža usluge građanima svih uzrasta, a posebno mladima koji su znatiželjni i zainteresirani za relevantne programe Europske unije. 
Pozivamo Vas da u toku marta, aprila i druge polovine mjeseca maja 2015. godine sa grupom učenika posjetite EU info centar , u kojem ćemo vas rado ugostiti i putem zabavno-informativnog programa predstaviti mladima i djeci interesantne informacije o Europskoj uniji i o putu BiH ka članstvu u ovoj velikoj zajednici europskih država i naroda. Ukoliko Vaši učenici, u okviru ekskurzije koju organizuje Vaša škola, prolaze kroz ili pored Sarajeva, posjeta EU info centru je zanimljiva i sadržajna mogućnost za odmor i osvježenje tokom putovanja. Jednosatni programi prilagođeni su različitim uzrastima učenika,od najmlađih osnovaca do učenika završnih razreda srednjih škola i sastoje se od video projekcija, prezentacija, interaktivnog kviza i drugih sadržaja koji se mogu mijenjati ili dopunjavati u dogovoru sa školama.

Za učenike smo pripremili kačkete, majice, publikacije o EU, i druge slične materijale, koje imamo u dovoljnim količinama za grupne posjete. Također, svaki učenik i svaka škola koji posjete EU info centar će dobiti certifikat o učešću u ovom programu.
Za vas smo otvoreni svakim radnim danom od 9:30 do 17:30. Za više informacija o EU info centru i našim programima, najavama posjeta učenika i daljim dogovorima, pozivam Vas da nas kontaktirate:
Telefoni: 033-206-851 i 033-227-082
Email:  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. "                                                                                                                                                                                                      
Web stranica: www.EUinfo.ba                                                                                                                                      Kontakt osoba: Maša Branković

Radujemo se budućoj saradnji sa Vama. Očekujemo Vas u EU info centru.

 


 

GENIJALNOST JE U VAMA, PROBUDIMO JE BRAINOBRAINOM!

Predstavljamo Vam Brainobrain inovativni program razvoja intelektualnih i životnih   sposobnosti i vještina djece – koji se u posljednjih desetak godina proširio u više od dvadeset zemalja svijeta

Pogledaj više

Vidi i ovo

 


 

Bazar "U susret proljeću"

Poštovani prijatelji, veliko mi je zadovoljstvo pozvati Vas na Bazar "U susret proljeću" koji će se održati u Trećoj osnovnoj školi (naselje Pejton, Nasihe Kapidžić Hadžić br 1.), u četvrtak, 05.03.2015. godine, od 18.00 do 20.00 časova. Bazar je prodajnog karaktera, na kojem će se prodavati veliki broj radova koje su učenici napravili na časovima i na raznim sekcijama, između ostalog, nakit, slike, fotografije, ukrasni predmeti od drveta, stakla i vune, ručno rađeni sapuni i kupke... Ogroman broj roditelja se uključio, pa se ponuda upotpunjuje sa raznovrsnim slatkišima. 

S obzirom na nadolazeći Dan žena, 08.mart, Bazar je i prilika da kupite poklon koji je unikatan i jedinstven. Sredstva prikupljena Bazarom će se iskoristiti za kupovinu materijala za mnogobrojne školske sekcije, kao i za pomoć učenicima koji dolaze i socijalno ugroženih porodica.

Nadam se da ćete odvojiti vrijeme i posjetiti Bazar, i dati svoj doprinos razvoju učeničke kreativnosti i poduzetničkog duha.

Srdačan pozdrav

plakat  bazar_ 2015

 


 

Šta ujedinjena Evropa znači za TEBE? – Takmičenje za najbolji video

 

Evropska komisija je pokrenula video takmičenje pod nazivom „Šta ujedinjena Evropa znači za tebe?“ za mlade ljude, u dobi od 13-15 godina starosti, iz zemalja članica Evropske unije kao i iz zemalja kandidata i potencijalnih kandidata iz jugoistočne Evrope. Od potencijalnih takmičara  očekuje se da pokažu svoju kreativnost, te podijele svoja iskustva i poglede u jednominutnom videu.Nacionalni žiriji će odabrati po jednu snimku iz svake zemlje. Pobjednici će biti pozvani u Brisel gdje će imati priliku da istraže grad i institucije Evropske unije te da upoznaju mlade ljude iz cijele Evrope.Snimke se mogu predati do 10. aprila 2015. putem sljedeće web stranice:

http://ec.europa.eu/enlargement/news_corner/video_competition/index_en.htm

U prilogu je kratka informacija o takmicenju, pravilnik takmičenja i poster. Jedan Dva Tri


JAVNI POZIV za prijavu na konkurs za najbolje literarne radove

Konkurs za najbolji literarni rad objavljen je u dnevnim novinama "Oslobođenje" dana 11.02.2015. Vidi više u prilogu.                                            


44. Međunarodno takmičenje za najljepše pismo 2015. godine

Posta

Kao i prethodnih godina, “JP BH POŠTA” d.o.o. Sarajevo zajedno sa druga dva javna poštanska operatera i uz učešće Agencije za poštanski promet BiH, organizira Takmičenje za najljepše dječije pismo. Natjecanje je dio međunarodnog projekta Svjetskog poštanskog saveza (UPU) čiji je cilj da potakne razvijanje umijeća pisanja pisama i širenje prijateljstva među mladim ljudima u svijetu.

Najljepše pismo u Bosni i Hercegovini izabrat će Stručni žiri nakon čega će ono biti poslato Međunarodnom uredu UPU- a radi natjecanja na međunarodnom nivou. Pobjednika takmičenja i učenike, čija pisma uđu u najužu konkurenciju, očekuju vrijedne nagrade.

Ovom prilikom objavljujemo temu i propozicije 44. Međunarodnog takmičenja u pisanju pisama, koje moraju biti ispoštovane, jer u protivnom pisma neće biti uzeta u razmatranje.                                                                                                                                                                                                                                            

 PROPOZICIJE

1.    Tema: „Pričajte nam o svijetu u kakvom biste željeli 
        odrasti“.

2.    Učesnici takmičenja: mladi ljudi starosne dobi od 9 do 
       15 godina.

3.    Sadržaj pisma: original rad dužine od 500 do 800 riječi.

4.    Pismo mora sadržavati sve elemente pisma 
       (mjesto i datum, adresa pošiljaoca i primaoca, 
       početni i završni pozdrav kao i odgovarajući 
       potpis na kraju).

5.    Dostavljeni radovi moraju biti nova, neobjavljena pisma.

6.    Radovi se moraju striktno pridržavati zadane teme.

7.    Uz rukopisom napisano pismo, potrebno je dostaviti 
       i njegov prijepis otkucan na kompjuteru ili pisaćoj mašini.

8.    Obavezno je uz pismo dostaviti i slijedeće podatke: 
       ime i prezime učenika, datum rođenja, adresa 
       stanovanja, ime i prezime nastavnika maternjeg jezika, 
       broj riječi u pismu, naziv i adresa škole, 
       brojevi telefona učenika i škole.

9.    Datum zatvaranja takmičenja:  01. 04. 2015. godine

10. Pismo sa naznakom  „Takmičenje u pisanju pisama“  
       treba poslati  na adresu:

„JP BH POŠTA“ d.o.o. Sarajevo

Služba marketinga

Ul. Obala Kulina bana 8

71 000 Sarajevo

11. Svi učenici  osnovnih škola u BiH, starosti od 9 do 15 godina, imaju pravo učešća na takmičenju. Ukoliko škole prethodno naprave selekciju pisama, molimo da u jednoj koverti ne šalju više od tri pisma.

12.  Pisma koja nisu u skladu sa propozicijama takmičenja neće biti uzimana u obzir.

IZBOR NAJLJEPŠEG PISMA I NAGRADE

Stručni žiri će odabrati predstavnika BiH na Međunarodnom takmičenju  i izdvojiti za posebne pohvale i nagrade još najmanje devet radova plus tri kreativna rada. Troje prvoplasiranih učenika i njihovi nastavnici maternjeg jezika bit će nagrađeni vrijednim nagradama i poklon paketima. Autori radova od četvrtog do 10 mjesta, kao i tri kreativna rada, također će biti nagrađeni zanimljivim nagradama. Imena učenika, dobitnika nagrada, bit će objavljena u medijima, a pobjedničko pismo bit će objavljeno na web. stranicama poštanskih operatera u BiH.

Nagrade na državnom nivou bit će uručene na prigodnoj svečanosti u Sarajevu početkom oktobra 2015. godine.                          

IZBOR NAJLJEPŠEG PISMA NA MEĐUNARODNOM NIVOU

Sva pobjednička pisma na državnom nivou, Svjetski poštanski savez će poslati stručnom žiriju, koji će izabrati tri najbolja, za zlatnu, srebrenu i bronzanu medalju, i još najviše pet pisama za posebne pohvale i nagrade.

POSEBNA NAPOMENA

Bosanskohercegovačka djece u Međunarodno takmičenje u pisanju pisama uključena su 2003. godine. Od tada do danas u naše poštanske uprave dostavljeno je na hiljade pisama. Mnogo izvanrednih pisama je učestvovalo u takmičenju svake godine,  ali je veliki broj i onih čije su šanse za pobjedu bile umanjene jer nisu ispoštovali pravila takmičenja. Zbog toga ponovo naglašavamo da pravila odnosno propozicije takmičenja moraju biti ispoštovane. Sva pisma koja stignu na navedenu adresu su vlasništvo poštanskog operatera.

Više informacija možete dobiti na telefon: 033/252-659 ili putem emaila: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. . 


JU Biblioteka Sarajeva DNEVNIK ČITANJA

Opis projekta koji JU Biblioteka Sarajeva realizuje u saradnji sa općinama i osnovnim školama Kantona Sarajevo. Vidi više


POZIV za drugi bosanskohercegovački slavistički kongres – Vidi više 


Udruženje za djecu i mlade "NOMINATIV"  Ilidža, u povodu  manifestacije "Dani Općine Ilidža 2015." organizira Četvrtu večer poezije, pod simboličnim nazivom " Ilidžo, u srcu i stihu te nosim".  Pozivamo Vas da sa Vašim učenicima učestvujte u  projektu,  u prilogu  se nalazi više informacija.


Obavijest  o programu  obilježavanja godišnjice rođenja književnika Branka Ćopića

U saglasnosti sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade KS,   Prosvjetno-pedagoški zavod KS organizuje  svečano obilježavanje stogodišnjice rođenja poznatog bosanskohercegovačkog književnika, Branka Ćopića. S obzirom da je u planiranim aktivnostima naših škola uvijek prisutno obilježavanje značajnih datuma i godišnjica, pozivamo vas da uzmete učešće u obilježavanju  100-godišnjice rođenja ovog omiljenog dječijeg književnika.Svečani performans će činiti igrokazi, recitali, muzičke tačke (do 5 minuta),dramski prikazi (do 8 minuta), i dokumentarni filmski zapisi, kao i izložba likovnih radova učenika naših škola i predškolskih ustanova. Svečana manifestacija obilježavanja stogodišnjice rođenja B. Ćopića će se realizirati u okviru  završne svečanosti  obilježavanja Dana Kantona Sarajevo. Molimo vas da nam osmišljenje tačke na datu temu iz ponuđenih oblasti pošaljete putem fax-a, br. 033/279-206, najkasnije do 28. 02. 2015. godine i na taj način potvrdite vaše učešće. Predstavljanje škola održat će se početkom aprila 2015. godine, o čemu ćemo vas blagovremeno obavijestiti.  Očekujemo uspješnu saradnju kroz realizaciju ovog značajnog projekta. 


Učešće na konkurs likovnih, literarnih i foto radova djece i mladih, na temu  „Katastrofa i snaga zaštite i spašavanja“.

Državna uprava za zaštitu i spašavanje Republike Hrvatske raspisuje konkurs za likovne, literarne i foto radove djece i mladih predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, kao i djece i mladih s posebnim potrebama, o temi “Katastrofa i snaga zaštite i spašavanja”. Konkurs je dio programa obrazovanja djece za sigurno postupanje i izgrađivanje sigurnosne kulture, s ciljem razvijanja svijesti kod djece o postojanju rizika od katastrofe. Radovi tematski moraju biti vezani uz prirodne i tehničko-tehnološke katastrofe i velike nesreće koje se pojavljuju u Hrvatskoj, te snagu civilne zaštite. Izrada likovnih radova dozvoljena je svim stilovima i tehnikama, a literarni radovi mogu biti u svim vrstama. Ovogodišnje takmičenje provodi se uz potporu Evropske komisije i Ministarstva vanjskih i evropskih poslova, u okviru Evropske godine razvoja. Takmičenje ja podijeljeno u osam kategorija: likovni radovi djece starije predškolske dobi, likovni radovi učenika od I. do IV. razreda osnovne škole, literarni radovi učenika od I. do IV. razreda osnovne škole, likovni radovi učenika od V. do VIII. razreda osnovne škole, literarni radovi učenika od V. do VIII. razreda osnovne škole, foto radovi učenika srednjih škola, likovni radovi učenika s posebnim potrebama i literarni radovi učenika s posebnim potrebama. Izbor radova, po vrsti, potrebno je dostaviti Sektoru za obrazovanje Ministarstva civilnih poslova BiH, na adresu: Trg BiH br. 1, 71000 Sarajevo (tel.: 033/213-623), do 20. marta 2015. god., kako bi iste poslali do traženog roka (27. 3. 2015.) Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje Republike Hrvatske. Tokom maja 2015. godine, DUZS će organizirati svečanu dodjelu nagrada i priznanja, o čemu će najbolji po kategorijama biti pravovremeno obaviješteni. 


Peti muzički festival djeca pjevaju hitove " Moj hit je dar, Ilidži za rođendan"

Udruženje za djecu i mlade " NOMINATIV" nastavlja sa realizacijom Projekata podržanih od strane Općine Ilidža. Pozivaju se učenici da se pridruže i nastave  dosadašnju saradnju.
- Pozivaju se nastavnici  da sa svojim učenicima učestvuju u  projektu, koji se nalaze u prilogu, a to je:

Peti muzički festival djeca pjevaju hitove " Moj hit je dar, Ilidži za rođendan"

Vidi više


10. Zimski salon knjige

full 1416586938-110530

 

Obavještavaju se učenici I nastavnici škole da će se 10. ZIMSKI SALON KNJIGE održati u Sarajevu od 10.12. do 24.12.2014. godine , u prostoru gradske galerije Collegium Artisticum. Zimski salon knjige, kojeg u decembarsko praznično vrijeme organizira Trgovačko-knjižarsko društvo "Šahinpašić", ove će godine obilježiti desetu godišnjicu postojanja i trajati dan duže u odnosu na dosadašnja izdanja, punih petnaest. Na 10. Zimskom salonu knjige, svoje učešće prijavilo je 62 izdavača iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Zamišljen kao događaj koji treba vratiti knjigu na prijestol kao najljepši praznični poklon, Zimski salon knjige i ovaj će put posjetiocima u tom cilju ponuditi brojna sniženja od 20 do 70 posto, kao i brojne nove naslove.  Zimski salon je prije svega prodajna manifestacija. Cilj manifestacije je da u tom periodu publici približi knjige na najbolji mogući način, a kako se održava u vrijeme praznika, knjiga je najbolji poklon, te će se veliki broj naslova moći kupiti po niskim cijenama. Na Zimskom salonu knjige posjetiocima će se predstaviti oko 50 novih naslova. Na štandu TKD „Šahinpašić“ naći će se nova knjiga Haruki Murakamija "Slon nestaje", te novi krimi roman Džoane Rouling, autorice Harry Potera, koja se ovaj put pod pseudonimom potpisuje kao Robert Galbrajt. "Zov Kukavice" je početak njenog serijala krimi romana, nešto u stilu Agate Kristi. To je prvi u nizu naslova iz tog serijala, a sljedeći kojeg će objaviti je "Svilena buba". Također, će u ponudi biti i novi roman Nure Bazdulj Hubijar "Kao jedne davne zore", kao i nova knjiga mladog bh. pisca Jasmina Agića "Bahka".

ULAZ JE BESPLATAN ZA SVE POSJETIOCE 10. ZIMSKOH SALONA KNJIGE 


Poziv za učešće na maifestaciji W.A.Mozart „Festive Gala Academy Concert’’ pod pokroviteljstvom ambasade republike Austrije.

Vidi više o pozivu za manifestaciju 

 


 

Humanitarno scenski projekat novogodišnja bajka          

I ove godine Udruženje oboljelih od dječije i cerebralne paralize u saradnji sa putujućim pozorištem BALLOONART je pripremilo atraktivan program povodom nastupajućih praznika. Humanitarno scenski projekat sa pozorišnom predstavom

Novogodišnja bajka(vidi više)

 


 Inkluzivna modna revija u Sarajevu: Nesvakidašnji događaj prepun dječije radosti

Nesvakidašnji događaj prepun pozitivne energije, dječijih osmijeha i radosti, u kojem je svako dijete izgledalo jednako razdragano, bilo da ima poteškoće u razvoju ili ne, priređen je večeras u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu u vidu inkluzivne dječije modne revije. Vidi više

 


 Dan pronalazača

Dana 15.10.2014. godine postavljena je izložba u holu naše škole starih uređaja za „Dan pronalazača“ Učenici zajedno sa nastavnicom Elmom Mahmutović u proteklom periodu su skupljali razne elektronske uređaje koji su se prije koristili. Izložba će trajati do ponedjeljka, 20.10.2014. godine, kada će se izabrati najautentičniji uređaj i nagraditi učenik koji ga je donio.

 

Pronalazac 2

Pronalazac 3

 


 Zašto je moja škola COOL?

Ovim putem Vas želimo obavijestiti o nagradnom takmičenju BH Telecoma „Zašto je moja škola COOL?“.

Takmičenje je počelo 1. oktobra i trajaće do 15. decembra 2014. godine i odvijat će se u tri ciklusa. Za učešće je potrebno izvršiti prijavu putem obrasca koji je dostupan na linku , zatim snimiti i postaviti video zapis o svojoj školi u trajanju do 3 minute na Facebook page-u BH Telecoma 

te sakupiti najviše lajkova na postavljeni sadržaj. 

Rok za prijavu je 3. novembar, ne propustite priliku da osvojite vrijednu računarsku opremu za svoju školu! Nagradni fond takmičenja: 175 računara, 70 multifunkcijskih uređaja i odgovarajuća mrežna oprema! Prijavite se!

Više informacija na: 

 zasto je_moja_skola_cool

 


 

Likovno takmičenje za učenike osnovnih škola „Svako dječije pravo hitno je pravo“

likovno takmicenje 1

 

Povodom 25. godišnjice UN konvencije o pravima djeteta, te kako bi se istakla snažna posvećenost Europske unije pravima djece, EU info centar u Bosni i Hercegovini organizira nagradno likovno takmičenje pod nazivom „Svako dječije pravo bitno je pravo“.

Takmičenje je otvoreno za sve osnovne škole u BiH koje prijave deset likovnih radova na temu prava djeteta, čiji autori su učenici od 6. do 9. razreda navedenih škola. Rok za prijavu na navedeno takmičenje je ponedjeljak 17.11.2014. do 14 sati.

U prilogu Vam dostavljamo oglas takmičenja, pravilnik i prijavni obrazac u kojima se nalaze detaljnije informacije o takmičenju, uslovima sudjelovanja, nagradama za tri prvoplasirane škole i druge pojedinosti.

Za sva dodatna pitanja slobodno nas kontaktirajte putem email adrese i dole navedenih brojeva telefona. Kontakt osobe su Maša Branković i Saša Kulukčija. 

Nadamo se sudjelovanju Vaše škole u ovom takmičenju i unaprijed se radujemo likovnim djelima Vaših učenika.

Srdačni pozdravi,

Tim EU info centra

TEKST OGLASA I PRAVILNIK - Takmičenje - Svako djecije pravo bitno je pravo

 


 

V I J E S T I

 IZLET UČENIKA NAŠE ŠKOLE NA VLAŠIĆ, SRIJEDA 10.6.2015. GODINE

Izlet Vlasic_1

Izlet Vlasic_2

Izlet Vlasic_3

Izlet Vlasic_4

Izlet Vlasic_5

Izlet Vlasic_6

Izlet Vlasic_7

Izlet Vlasic_8

Izlet Vlasic_9

Izlet Vlasic_10

DAN ŠKOLE

„Sve je tako važno pod ovim dječijim nebom, i dan se rađa snažno, sa suncem kao sa dječijom pjesmom“, moto je priredbe održane u petak, 29.5.2015. kojom su učenici i nastavnici svojoj školi čestitali rođendan.

Razigrana i  vesela dječica pod rukovodstvom svojih nastavnika pripremili su niz tačaka koje su s ushićenjem pokazali pod sunčanim ilidžanskim nebom u školskom dvorištu.

Ponosni i sretni roditelji i ostali mnogobrojni gosti uživali su u  vedrim dječijim  glasovima koji su  odzvanjali školskim dvorištem dok su pjevali pjesme, recitovali stihove i glumili u čast rođendana svojoj školi.

Tom prilikom direktorica naše škole, gđa. Fatima Habota prijateljima škole uručila je zahvalnice za nesebičnu podršku u realizaciji mnogobrojnih školskih aktivnosti.

A da nam je bilo prelijepo, svjedoče fotografije.

Draga Školo, sretan Ti rođendan!

Dan skole_1 Dan skole_2  Dan skole_3 Dan skole_7 Dan skole_8 Dan skole_9 Dan skole_11 Dan skole_12 Dan skole_6 Dan skole_4 Dan skole_5

Bosansko-turski dan 

(Vidi pozivnicu)

U ponedjeljak 27.4.2015.godine sa početkom u 18,00 sati u Trećoj osnovnoj školi-Ilidža održana je manifestacija „Bosansko-turski dan“.  Cilj manifestacije je bio proširiti i produbiti prijateljstvo između Bosne i Hercegovine i Turske. Manifestacija je na tradicionalan način pokazala koliko su ove dvije kulture povezane i imaju jednu neraskidivu sponu iz prošlosti. Sevdahom u stihu i pjesmi, dramskim prikazom, folklorom,likovnim radovima,  recitovanjem na jezicima ova dva naroda, kao i nacionalnom kuhinjom naši učenici su pokazali svoj talenat i prijateljsko raspoloženje. 

Turski 1 Turski 2 

Turski 4 Turski 5

Turski 6 Turski 7

Turski 8 Turski 10

(Više slika vidi u foto galeriji - Bosansko-turski dan)

 


 

Učenici naše škole uzeli učešće na Atletskom kupu Kantona Sarajevo

(Vidi više u PDF)

Atletski 1

Atletski 2

Atletski 3

Atletski 5 Atletski 7

Atletski 8 Atletski 9

Atletski 12

Atletski 13

Atletski 11

 


 

Učenici IX-razreda naše škole posjetili Spomenički kompleks Tunel DB (Tunel spasa)

 

U četvrtak, 26.3.2015. godine učenici IX razreda naše škole u pratnji bibliotekara škole Amira Aljovića i nastavnice Zerine Ibričić obišli  Spomenički kompleks Tunel DB u narodu popurno nazvan Tunel spasa. Učenike su sa  Spomeničkim kompleksom Tunel DB, upoznali kustosi  ovog Spmeničkog komleksa. Učenici su gladali 15-tni film o ratnom, opkoljenom Sarajevu i bili upoznati sa svim problemima sa kojime se susretao grad u toku agresuje na BiH. Vidi o tunelu

Tunel 1

Tunel 2

Tunel 4

Tunel 9

Tunel 10

Ogledni čas učiteljice Dalila Pašić, razrednice I-3 razreda

Dana, 24.3.2015. godine u 12:20 održan je čas iz predmeta Moja okolina na temu „Proljeće“. U susret proljeću učenici su zajedno sa svojom učiteljicom kroz malu predstavu, zajednički rad i pjevanje  slavili dolazak cvijetne kraljice.

Proljece 1  Proljece 3

Proljece 11

Proljece 16Proljece 10


Svjetski dan Down sindroma

Svjetski dan Down sindroma se obilježava 31.3. Taj datum u sebi nosi simboliku i jedinstvenost obilježja Down sindroma, a to je 3 kromosoma na na 21 paru kromosoma.

 

U cijelom svijetu i Evropi se obilježava Svjetski dan Down sindroma nošenjem različitih šarenih čarapa. Nošenje različitih čarapa je zabavan i jednostavan način ukazivanja na različitost. Učenici III-2 razreda naše škole, sa učiteljicom Irmom Muhović, su podržali ovu ideju i ukazali da je različitost bogatstvo našeg društva.

Down 1

Down 2

Down 3 Down 4


 

Dan nezavisnosti Bosne i Hecegovine

U petak,27.02.2015. godine povodom predstojećeg praznika,Dana nezavisnosti,održana je priredba i u našoj školi.Vrijedni učenici od prvog do devetog razreda spremili su raznovrsne tačke;recitale,dramske odlomke,pjesme,koreografije..Priredbi su prisustvovali osoblje i nastavnici naše škole,te roditelji naših učenika u velikom  broju.Tako je još jednom ''Treća osnovna škola'' obilježila ovaj praznik jedne nam jedine Bosne i Hercegovine,a dio atmosfere možete vidjeti i na dole priloženim fotografijama.

 Adna Salković IX-2

Dan nezavisnosti_1  Dan nezavisnosti_5

Dan nezavisnosti_2

Dan nezavisnosti_3

Dan nezavisnosti_4

Nacionalna kuhinja u „Trećoj osnovnoj školi“ Ilidža

Direktorica ove škole Fatima Habota i učizeljica Samija Redžepagić, nosilac ideje, organizovale su druženje roditelja „kuhara“ III-3 odjeljenja. Povod za druženje su roditelji i učenici koji su iz Bosne i Hercegovine, Sandžaka, Njemačke i Sirije. Predstavili su se riječima: „Došli smo iz različitih krajeva, različitih država ali svi sretno živimo u Bosni i Hercegovini. Okupili smo se da predstavimo naše zajedništvo, našu slogu i povezanost. Na svim jezicima možemo prepoznati ukus hrane. Od starina su hrana i trpeza okupljale ljude. Ovdje smo da kuhamo jela naših krajeva. Riječima i slikom su prezentirali svoja jela kuhajući na licu mjesta u holu ove škole. Druženje se završilo plesom i igranjem tradicionalnih kola i igara iz krajeva iz kojih dolaze.

 

Tekst pripremila Samija Redžepagić-učiteljica III-3 razreda

Nacionalna kuhinja_1  Nacionalna kuhinja_5

Nacionalna kuhinja_2 Nacionalna kuhinja_4 Nacionalna kuhinja_3 Nacionalna kuhinja_6


 Ovo je moj talenat

 Već drugu godinu za redom u „Trećoj osnovnoj školi“ održava se manifestacija pod nazivom „Ovo je moj talenat“.Pomenuta manifestacija održava se u mjesecu decembru i obilježava kraj i krunisanje prvog polugodišta, te odlazak na zimski raspust. Naime, radi se o događaju koji omogućava našim učenicima da pokažu svoj talenat i ono u čemu su najbolji. Na prvu audiciju prijavilo se oko stotinu  učenika koji su se predstavljali pjevanjem, plesom, glumom, sviranjem, gimnastikom, baletom i još mnoštvom različitih talenata.  Izbor je bio jako težak, jer naši učenici imaju mnogo toga za pokazati, ipak su izabrani oni najtalentovaniji u grupu od 15 učesnika. Oni će se takmičiti u finalnoj večeri 29.12.2014.godine, ponedjeljak , u 18:00 sati. Pripremljen je i prigodan revijalni program, veselog karaktera sa našim najmađim. Pred tročlanim žirijem je težak zadatak, jer zaista u sve pomenuto je uložen veliki trud naših učenika. Organizatori manifestacije su nastavnica Nermana Šljivić i učiteljica Dalila Pašić. Veliku podršku projektu su pružili prijatelji naše škole, kojih je mnogo, a i roditelji naših učenika.

Talenti naslov_1  Talenti naslov_2 Talenti naslov_4

Talenti naslov_3 Talenti naslov_5


Pokloni osmijeh

U ponedjeljak 29.12.2014.godine u Trećoj osnovnoj školi realizovan je projekat  „Pokloni osmijeh“. Cilj projekta je obradovati mališane i izmamiti osmijeh svakom djetetu. U projektu su učestvovali učenici, roditelji i uposlenici Treće osnovne škole. Koordinator projekta je pedagog škole gospođa Amla Tinjak i Vijeće  učenika. Zahvaljujemo svima koj su podržali humanitarnu akciju!


10. Zimski salon knjige

U pratnji našeg bibliotekara,učenici devetih razreda naše škole 12.12.2014. posjetili su 10. Zimski salon knjige u prostoru gradske galerije Collegium Artisticum.Imali smo priliku vidjeti stare i mnoge nove naslove,te obogatiti svoju kućnu biblioteku sa ponekom knjigom.Nakon toga,proveli smo još zabavnog vremena u Sarajevo City Centru,svi zajedno.Bio je to zaista lijep dan,te smo,kao i uvijek,imali priliku vidjeti i naučiti nešto novo.

Adna Salković IX-2


Salon knjige_1

Salon knjige_2

(Vidi-više slika u foto galeriji)


 Saobraćaj

Dana, 8.12.2014. godine u 11:30 sati u prostorijama „Treće osnovne škole“ Ilidža održano je predavanje na temu „Saobraćaj“ za učenike prvih razreda. Učenici su sa velikom pažnjom slušali predstavnike PU Ilidža koji su pričali o saobraćaju, te praktično pokazali rad policije u saobraćaju.

Policija 1

Policija 2

Policija 3


Moja jedina domovina zove se Bosna

„Moja jedina domovina zove se Bosna“, slogan je današnje priredbe koja je održana u našoj školi u čast Danu državnosti Bosne i Hercegovine. Pjevali su, plesali, glumili i recitovali naši učenici želeći na svoj način čestitati praznik svojoj domovini. Na priredbi je učestvovalo više od stotinu učenika koji su prezentirali samo dio tačaka koje su pripremili sa svojim nastavnicima. Prisutnima se obratila i direktorica naše škole, gđa. Fatima Habota naglašavajući važnost praznika i riječi državnost.  Ovaj praznik bio je prilika da se prisjetimo branitelja Bosne i Hercegovine koji su dali svoje živote za našu domovinu. Dragi učenici, roditelji i nastavnici, čestitamo vam Dan državnosti Bosne i Hercegovine. S  ljubavlju, znanjem i mudrošću čuvajmo svoju domovinu, nosimo je u srcu i mislima, njegujmo je jer je ona naša jedina Bosna i Hercegovina.

images (1)

Dan državnosti Bosne i Hercegovine je praznik u Bosni i Hercegovini, koji se obilježava svakog 25. novembra. Na taj dan 1943. godine, na prvom zasjedanjuZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu usvojena je Rezolucija ZAVNOBiH-a, u kojoj je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih, te ravnopravnost Republike BiH unutar jugoslavenske federacije, sa historijskim granicama koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne. Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a počelo je u Mrkonjić-Gradu 25. novembra 1943. godine u 19 sati. Završeno je iste noći, 26. novembra, u 4 sata ujutro.

 

Ovoj osnivačkoj skupštini prisustvovalo je 247 delegata iz svih krajeva BiH, od kojih 173 sa pravom glasa. Na prvom zasjedanju, ZAVNOBiH je formalno konstituisan kao predstavništvo Narodno-oslobodilačkog pokreta (NOP) Bosne i Hercegovine, ali je u stvarnosti i praksi djelovao kao njen najviši organ vlasti.

 

Odbornici su usvojili Rezoluciju ZAVNOBiH-a i Proglas narodima BiH u kojima se ističe da ubuduće BiH i njene narode u zemlji i inostranstvu, mogu zastupati i predstavljati samo ZAVNOBiH i AVNOJ.

Dan drzavnosti_1

Dan drzavnosti_2

Dan drzavnosti_3

Dan drzavnosti_5

Dan drzavnosti_6

Dan drzavnosti_8

Dan drzavnosti_10

Dan drzavnosti_11

Dan drzavnosti_16

Dan drzavnosti_17

Dan drzavnosti_18

Dan drzavnosti_19

 Dan drzavnosti_20

 


 Naša postignuća

 

Na konkursu raspisanom povodom 5. oktobra, Dana nastavnika, a pod pokroviteljstvom SSSO i O FBiH - Kantonalnog odbora SSOOiO Kantona Sarajevo na temu „ Moj najdraži učitelj/ nastavnik“, učenica naše škole, Arduana Šuman, osvojila je prvo mjesto u kategoriji literarnih radova za učenike od I do IV razreda.  Na ovaj način promovisana je uloga i značaj nastavnika u odgoju i obrazovanju djece. Čestitamo našoj vrijednoj Arduani i učiteljici Veziri Karić.

Vezira diploma


 

Vezira diploma 1

 


 

Mliječno je super

U petak, 31.10.2014. godine učenici nižih razreda su imali priliku da prisustvuju prezentaciji projekta „Mliječno je super“. Projekat je sufinansiran sredstvima Evropske unije i Republike Slovenije. Trogodišnji projekat generične promocije mliječnih proizvoda pod nazivom „Mliječno je super“ je počeo 2012. godine. Projektom se želi informisati javnost o velikom značaju hranjivosti mlijeka i mliječnih proizvoda, te promocija uključenja mliječnih proizvoda u svakodnevnu ishranu.

Mlijecno 1

Mlijecno 2

Mlijecno 3

Mlijecno 4

Mlijecno 5

 


 

Učenici III razreda u posjeti firmi „Saplast“

U srijedu 29.10.2014. godine, učenici trećih razreda, posjetili su firmu „Saplast“, poslovnu jedinicu Hadžići. U pratnji svojih učiteljica i dva roditelja, učenici su vidjeli u hali sirovine, poluproizvode i proizvode PVC stolarije. Nakon razgledanja, radno osoblje je poslužilo učenike sokovima i raznim slasticama. Dobili su i đačke torbe s priborom za rad. Gospodin Preljević Mirsad, roditelj našeg učenika Imrana Preljevića, je organizovao ovu posjetu i njen kompletan sadržaj. Posjeta se završila u dobrom raspoloženju i zahvalnosti.

Tekst pripremila učiteljica Samija Redžepagić

Samija 2

 
Samija 1

Samija 3

 


 

Druženje učenika I i II razreda sa pjesnikom Mirsadom Bećirbašićem

Poznati bosansko-hercegovački pjesnik Mirsad Bećirbašić se u utorak, 28.10.2014. godine predstavio a kasnije i družio sa učenicima I i II razreda naše škole.Učenici su oduševljeno dočekali pjesnika i pažljivo slušali pjesme koje im je govorio. Na ovom druženju predstavljena i nova  knjiga Ljuljačka moga mačka.

Mirsad Becirbasic_naslovna

001

002

 


 

 

Izlet na Vrelu Bosne

Dana, 21.10.2014. godine organizovan je izlet za sve učenike naše škole od I do IX razreda. Zajedno sa svojim učiteljima/učiteljicama, niži razredi su ovaj dan proveli u ilidžanskom parku, dok su učenici viših razreda sa svojim razrednim starješinama proveli ovaj dan na Vrelu Bosne. Učenici sa svojim razrednim starješinama su iskoristili ovaj sunčan dan za šetnju Velikom alejom i lijepo druženje. 

Vrelo Bosne_izlet_AdisaVrelo Bosne_izlet_Adisa_1

Slike vidi u photo galeriji

 


 

Učenici VIII i IX razreda prisustvovali predavanju „Abeceda rizičnog ponašanja“

Grupa učenika VIII i IX razreda u pratnji nastavnika Elvira Šurkovića, Omera Ahmića i bibliotekara Amira Aljovića prisustvovala predavanju „Abeceda rizičnog ponašanja (uzroci, prepoznavanje i oblici)“. Predavanja su organizovali Institut za razvoj mladih KULT i Obrazovno-razonodni centar za mlade SPAJALICA. Predavanje je održano  u srijedu, 8.10.2014. u prostorijama KULTA i SPAJALICE, Općina Ilidža u vremenu od 13;00 do 14,00. 

U maju mjesecu KULT i SPAJALICA su proveli istraživanje o prisutnosti vršnjačkog nasilja među učenicima devetih razreda osnovne škole. Rezultati tog istraživanja govore da je 76,7% učenika izjavilo da je nasilje prisutno u njihovoj školi, uzimajući u obzir različite vrste nasilja. S namjerom da reaguje na takav podatak SPAJALICA je u svojim prostorijama organizovala seriju predavanja o različitim oblicima rizičnog ponašanja adolescenata i mladih. Ciklus predavanja je osmišljen tako da rizična ponašanja mladih sagleda iz tri ugla: uzroci i oblici rizičnih ponašanja, posljedice te mogući načini prevencije različitih ponašanja. Predavanje su održali stručnjaci iz KJU „Disciplinski centar za maloljetnike.

Spajalica 1

Spajalica 2

Spajalica 5

Spajalica 4

Spajalica 7 Vidi o SPAJALICI

 


 

 

Posjeta stomatološke službe JU Dom zdravlja Ilidža

U utorak, 7.10.2014. stomatološka služba JU Doma zdravlja Ilidža oranizovala je posjetu učenicima II-ih razreda Treće osnovne škole Ilidža. Doktorica stomatologije  Bašić Ešpek Elmedina i stomatološka sestra Gadžo Amela su učenicma II-ih razreda izvršile pregled zuba i usne duplju, te održale  kratko predavanje na  temu održavanja higijene zuba i usne duplje.Učenici su upoznati sa tehnikom pravilnog pranja i odražavanja zuba i usne duplje. Nadamo se da će u budućnosti biti veći broj ovakvih susreta i sa učenicima ostalih razreda.

Stomatolog 2

Stomatolog 3

 


 

Priredba u povodu Kurbam Bajrama, Dana učitelja i Sedmice djeteta, petak 3.10.2014. godine                                                                     

U petak 3.10.2014. godine učenici naše škole održali su priredbu u povodu nastupajućih praznika  Kuban bajrama, Dana učitelja i Sedmice djetata. Priredbi su pored učenika prisustvovali roditelji i nastavnici škole.

Kurban Bajram_1

Kurban Bajram_3

Kurban Bajram_4

Kurban Bajram_6

Kurban Bajram_7

Kurban Bajram_10

 


 

Igrajmo se i učimo o saobraćaju

U petak, 26.9.2014. godine u prostorijama Treće osnovne škole Ilidža održana je radionica za učenike prvih razreda. Radionicu je realizovala učiteljica Dalila Pašić u saradnji sa predstavnicima IPA (International Police Association), Regionalni klub Sarajevo i njihovim koordinatorom Muamerom Klino. Kroz igru i druženje učenici su učili o saobraćaju i sigrnosti u saobraćaju. Također, učenicima je podijeljena besplatna brošura naziva IGRAJMO SE I UČIMO O SAOBRAĆAJU, kao i prigodni pokloni. Pomenuti projekat će biti nastavljen u toku školske 2014/15. godine u svrhu edukacije učenika rane školske dobi. Zahvaljemo se predstavnicima IPA na saradnji i lijepom druženju.


Saobracaj 1

Saobracaj 3

Saobracaj 4

Saobracaj 9

Saobracaj 10

 


 

Nagrađene učenice III-1 razreda Gibanica Muamera i Kurtović Merjem

Izdavačka kuća „Sezam“ Sarajevo je prigodnim poklonima nagradila učenice III-1 razreda, Gibanica Muameru (objavljen likovni rad u časopisu Palčić br. 151 na str. 39) i Kurtović Merjem (objavljen likovni rad u časopisu Palčić br. 152 na str.39). Čestitka učenicama i učiteljici Kukić Dženani. 


Gibanica Muamera_2

Gibanica Muamera_1   Gibanica Muamera i učiteljica Kukić Dženana

Kurtovic Merjem_III-1_nagrada

Kurtovic Merjem_III_1_2   Kurtović Merjem i učiteljica Kukić Dženana

 


 

Obilježena godišnjica odbrane Otesa, Azića, Dogloda i Stupa

Dana, 12.9.2014. godine obilježena je godišnjica odbrane Otesa, Azića, Dogloda i Stupa,  u prostorijama MZ Otes. U organizaciji „Zelenih beretki“ Ilidža održan je prigodan program u kojem su učestvovali i učenici naše škole izvedbom ilahije „Iz blizine“, recitalima „Mojoj domovini“ i „Legenda o Bosni“. Prisustvovali su mnogi uvaženi gosti, predstavnici „Zelenih beretki“ i drugih boračkih organizacija, rodbina i prijatelji poginulih boraca, kao i direktorica naše škole, gospođa Fatima Habota. Bilo mi je zadovoljstvo da kao voditeljica dam doprinos ovom događaju.

Adna Salković IX-2 razred


Dani Otesa_1


Dani Otesa_2


Dani Otesa_3


Dani Otesa_4


Dani Otesa_5


Dani Otesa_6


Dani Otesa_7


Dani Otesa_8


Dani Otesa_9


Dani Otesa_10


 


 

U ponedjeljak, 1.9.2014. godine u holu naše škole održana je priredba povodom prijema prvačića


Prijem prvacica_1


Učenici I-1 razreda učiteljica Elvira Burić


Prijem prvacica_2


Učenici I-2 razreda učitelj Vekaz Hafizović


Prijem prvacica_3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Učenici I-3 razreda učiteljica Dalila Pašić


 

 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com