.
 

Treća osnovna škola se nalazi u ilidžanskom naselju Pejton, u ulici Nasihe Kapidžić Hadžić br. 1. Naselje je dobilo ime po popularnoj seriji gradić Pejton koja se prikazivala u vrijeme kada je nastajalo ovo  naselje.

 lokacija skole

            Baner 1


OBAVJEŠTENJE ZA UČENIKE, NASTAVNIKE I RODITELJE 

 

Podjela đačkih knjižica realizovat će se u srijedu 14.1.2015. godine po navedenoj satnici

SRIJEDA

I, II, III, IV i V razredi u 10,00 sati

VI, VII, VIII i IX razredi u 11,00 sato

Nastava u drugom polugodištu počinje u četvrtak, 29.1.2015. godine

I smjena:

II, IV,VI i VIII razredi

II smjena

III, V, VII, IX razredi

Učenici prvog razreda nastavu pohađaju u međusmjeni od 11,30 sati.


Peti muzički festival djeca pjevaju hitove " Moj hit je dar, Ilidži za rođendan"

Udruženje za djecu i mlade " NOMINATIV" nastavlja sa realizacijom Projekata podržanih od strane Općine Ilidža. Pozivaju se učenici da se pridruže i nastave  dosadašnju saradnju.
- Pozivaju se nastavnici  da sa svojim učenicima učestvuju u  projektu, koji se nalaze u prilogu, a to je:

Peti muzički festival djeca pjevaju hitove " Moj hit je dar, Ilidži za rođendan"

Vidi više

 

10. Zimski salon knjige

full 1416586938-110530

 

Obavještavaju se učenici I nastavnici škole da će se 10. ZIMSKI SALON KNJIGE održati u Sarajevu od 10.12. do 24.12.2014. godine , u prostoru gradske galerije Collegium Artisticum. Zimski salon knjige, kojeg u decembarsko praznično vrijeme organizira Trgovačko-knjižarsko društvo "Šahinpašić", ove će godine obilježiti desetu godišnjicu postojanja i trajati dan duže u odnosu na dosadašnja izdanja, punih petnaest. Na 10. Zimskom salonu knjige, svoje učešće prijavilo je 62 izdavača iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Zamišljen kao događaj koji treba vratiti knjigu na prijestol kao najljepši praznični poklon, Zimski salon knjige i ovaj će put posjetiocima u tom cilju ponuditi brojna sniženja od 20 do 70 posto, kao i brojne nove naslove.  Zimski salon je prije svega prodajna manifestacija. Cilj manifestacije je da u tom periodu publici približi knjige na najbolji mogući način, a kako se održava u vrijeme praznika, knjiga je najbolji poklon, te će se veliki broj naslova moći kupiti po niskim cijenama. Na Zimskom salonu knjige posjetiocima će se predstaviti oko 50 novih naslova. Na štandu TKD „Šahinpašić“ naći će se nova knjiga Haruki Murakamija "Slon nestaje", te novi krimi roman Džoane Rouling, autorice Harry Potera, koja se ovaj put pod pseudonimom potpisuje kao Robert Galbrajt. "Zov Kukavice" je početak njenog serijala krimi romana, nešto u stilu Agate Kristi. To je prvi u nizu naslova iz tog serijala, a sljedeći kojeg će objaviti je "Svilena buba". Također, će u ponudi biti i novi roman Nure Bazdulj Hubijar "Kao jedne davne zore", kao i nova knjiga mladog bh. pisca Jasmina Agića "Bahka".

ULAZ JE BESPLATAN ZA SVE POSJETIOCE 10. ZIMSKOH SALONA KNJIGE 

Poziv za učešće na maifestaciji W.A.Mozart „Festive Gala Academy Concert’’ pod pokroviteljstvom ambasade republike Austrije.

Vidi više o pozivu za manifestaciju 

Humanitarno scenski projekat novogodišnja bajka          

I ove godine Udruženje oboljelih od dječije i cerebralne paralize u saradnji sa putujućim pozorištem BALLOONART je pripremilo atraktivan program povodom nastupajućih praznika. Humanitarno scenski projekat sa pozorišnom predstavom

Novogodišnja bajka(vidi više)


Inkluzivna modna revija u Sarajevu: Nesvakidašnji događaj prepun dječije radosti

Nesvakidašnji događaj prepun pozitivne energije, dječijih osmijeha i radosti, u kojem je svako dijete izgledalo jednako razdragano, bilo da ima poteškoće u razvoju ili ne, priređen je večeras u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu u vidu inkluzivne dječije modne revije. Vidi više

Dan pronalazača

Dana 15.10.2014. godine postavljena je izložba u holu naše škole starih uređaja za „Dan pronalazača“ Učenici zajedno sa nastavnicom Elmom Mahmutović u proteklom periodu su skupljali razne elektronske uređaje koji su se prije koristili. Izložba će trajati do ponedjeljka, 20.10.2014. godine, kada će se izabrati najautentičniji uređaj i nagraditi učenik koji ga je donio.

 

Pronalazac 2

Pronalazac 3

 

 


Zašto je moja škola COOL?

Ovim putem Vas želimo obavijestiti o nagradnom takmičenju BH Telecoma „Zašto je moja škola COOL?“.

Takmičenje je počelo 1. oktobra i trajaće do 15. decembra 2014. godine i odvijat će se u tri ciklusa. Za učešće je potrebno izvršiti prijavu putem obrasca koji je dostupan na linku , zatim snimiti i postaviti video zapis o svojoj školi u trajanju do 3 minute na Facebook page-u BH Telecoma 

te sakupiti najviše lajkova na postavljeni sadržaj. 

Rok za prijavu je 3. novembar, ne propustite priliku da osvojite vrijednu računarsku opremu za svoju školu! Nagradni fond takmičenja: 175 računara, 70 multifunkcijskih uređaja i odgovarajuća mrežna oprema! Prijavite se!

Više informacija na: 

 zasto je_moja_skola_cool

 

 

 

Likovno takmičenje za učenike osnovnih škola „Svako dječije pravo hitno je pravo“

likovno takmicenje 1

 

Povodom 25. godišnjice UN konvencije o pravima djeteta, te kako bi se istakla snažna posvećenost Europske unije pravima djece, EU info centar u Bosni i Hercegovini organizira nagradno likovno takmičenje pod nazivom „Svako dječije pravo bitno je pravo“.

Takmičenje je otvoreno za sve osnovne škole u BiH koje prijave deset likovnih radova na temu prava djeteta, čiji autori su učenici od 6. do 9. razreda navedenih škola. Rok za prijavu na navedeno takmičenje je ponedjeljak 17.11.2014. do 14 sati.

U prilogu Vam dostavljamo oglas takmičenja, pravilnik i prijavni obrazac u kojima se nalaze detaljnije informacije o takmičenju, uslovima sudjelovanja, nagradama za tri prvoplasirane škole i druge pojedinosti.

Za sva dodatna pitanja slobodno nas kontaktirajte putem email adrese i dole navedenih brojeva telefona. Kontakt osobe su Maša Branković i Saša Kulukčija. 

Nadamo se sudjelovanju Vaše škole u ovom takmičenju i unaprijed se radujemo likovnim djelima Vaših učenika.

Srdačni pozdravi,

Tim EU info centra

TEKST OGLASA I PRAVILNIK - Takmičenje - Svako djecije pravo bitno je pravo

 

V I J E S T I

 

Nacionalna kuhinja u „Trećoj osnovnoj školi“ Ilidža

Direktorica ove škole Fatima Habota i učizeljica Samija Redžepagić, nosilac ideje, organizovale su druženje roditelja „kuhara“ III-3 odjeljenja. Povod za druženje su roditelji i učenici koji su iz Bosne i Hercegovine, Sandžaka, Njemačke i Sirije. Predstavili su se riječima: „Došli smo iz različitih krajeva, različitih država ali svi sretno živimo u Bosni i Hercegovini. Okupili smo se da predstavimo naše zajedništvo, našu slogu i povezanost. Na svim jezicima možemo prepoznati ukus hrane. Od starina su hrana i trpeza okupljale ljude. Ovdje smo da kuhamo jela naših krajeva. Riječima i slikom su prezentirali svoja jela kuhajući na licu mjesta u holu ove škole. Druženje se završilo plesom i igranjem tradicionalnih kola i igara iz krajeva iz kojih dolaze.

 

Tekst pripremila Samija Redžepagić-učiteljica III-3 razreda

Nacionalna kuhinja_1  Nacionalna kuhinja_5

Nacionalna kuhinja_2 Nacionalna kuhinja_4 Nacionalna kuhinja_3 Nacionalna kuhinja_6


 

Ovo je moj talenat

 

Već drugu godinu za redom u „Trećoj osnovnoj školi“ održava se manifestacija pod nazivom „Ovo je moj talenat“.Pomenuta manifestacija održava se u mjesecu decembru i obilježava kraj i krunisanje prvog polugodišta, te odlazak na zimski raspust. Naime, radi se o događaju koji omogućava našim učenicima da pokažu svoj talenat i ono u čemu su najbolji. Na prvu audiciju prijavilo se oko stotinu  učenika koji su se predstavljali pjevanjem, plesom, glumom, sviranjem, gimnastikom, baletom i još mnoštvom različitih talenata.  Izbor je bio jako težak, jer naši učenici imaju mnogo toga za pokazati, ipak su izabrani oni najtalentovaniji u grupu od 15 učesnika. Oni će se takmičiti u finalnoj večeri 29.12.2014.godine, ponedjeljak , u 18:00 sati. Pripremljen je i prigodan revijalni program, veselog karaktera sa našim najmađim. Pred tročlanim žirijem je težak zadatak, jer zaista u sve pomenuto je uložen veliki trud naših učenika. Organizatori manifestacije su nastavnica Nermana Šljivić i učiteljica Dalila Pašić. Veliku podršku projektu su pružili prijatelji naše škole, kojih je mnogo, a i roditelji naših učenika.

Talenti naslov_1  Talenti naslov_2 Talenti naslov_4

Talenti naslov_3 Talenti naslov_5

Pokloni osmijeh

U ponedjeljak 29.12.2014.godine u Trećoj osnovnoj školi realizovan je projekat  „Pokloni osmijeh“. Cilj projekta je obradovati mališane i izmamiti osmijeh svakom djetetu. U projektu su učestvovali učenici, roditelji i uposlenici Treće osnovne škole. Koordinator projekta je pedagog škole gospođa Amla Tinjak i Vijeće  učenika. Zahvaljujemo svima koj su podržali humanitarnu akciju!

10. Zimski salon knjige

 

U pratnji našeg bibliotekara,učenici devetih razreda naše škole 12.12.2014. posjetili su 10. Zimski salon knjige u prostoru gradske galerije Collegium Artisticum.Imali smo priliku vidjeti stare i mnoge nove naslove,te obogatiti svoju kućnu biblioteku sa ponekom knjigom.Nakon toga,proveli smo još zabavnog vremena u Sarajevo City Centru,svi zajedno.Bio je to zaista lijep dan,te smo,kao i uvijek,imali priliku vidjeti i naučiti nešto novo.

Adna Salković IX-2


Salon knjige_1

Salon knjige_2

(Vidi-više slika u foto galeriji)

 

Saobraćaj

 

Dana, 8.12.2014. godine u 11:30 sati u prostorijama „Treće osnovne škole“ Ilidža održano je predavanje na temu „Saobraćaj“ za učenike prvih razreda. Učenici su sa velikom pažnjom slušali predstavnike PU Ilidža koji su pričali o saobraćaju, te praktično pokazali rad policije u saobraćaju.

Policija 1

Policija 2

Policija 3

 

Moja jedina domovina zove se Bosna

„Moja jedina domovina zove se Bosna“, slogan je današnje priredbe koja je održana u našoj školi u čast Danu državnosti Bosne i Hercegovine. Pjevali su, plesali, glumili i recitovali naši učenici želeći na svoj način čestitati praznik svojoj domovini. Na priredbi je učestvovalo više od stotinu učenika koji su prezentirali samo dio tačaka koje su pripremili sa svojim nastavnicima. Prisutnima se obratila i direktorica naše škole, gđa. Fatima Habota naglašavajući važnost praznika i riječi državnost.  Ovaj praznik bio je prilika da se prisjetimo branitelja Bosne i Hercegovine koji su dali svoje živote za našu domovinu. Dragi učenici, roditelji i nastavnici, čestitamo vam Dan državnosti Bosne i Hercegovine. S  ljubavlju, znanjem i mudrošću čuvajmo svoju domovinu, nosimo je u srcu i mislima, njegujmo je jer je ona naša jedina Bosna i Hercegovina.

images (1)

Dan državnosti Bosne i Hercegovine je praznik u Bosni i Hercegovini, koji se obilježava svakog 25. novembra. Na taj dan 1943. godine, na prvom zasjedanjuZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu usvojena je Rezolucija ZAVNOBiH-a, u kojoj je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih, te ravnopravnost Republike BiH unutar jugoslavenske federacije, sa historijskim granicama koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne. Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a počelo je u Mrkonjić-Gradu 25. novembra 1943. godine u 19 sati. Završeno je iste noći, 26. novembra, u 4 sata ujutro.

 

Ovoj osnivačkoj skupštini prisustvovalo je 247 delegata iz svih krajeva BiH, od kojih 173 sa pravom glasa. Na prvom zasjedanju, ZAVNOBiH je formalno konstituisan kao predstavništvo Narodno-oslobodilačkog pokreta (NOP) Bosne i Hercegovine, ali je u stvarnosti i praksi djelovao kao njen najviši organ vlasti.

 

Odbornici su usvojili Rezoluciju ZAVNOBiH-a i Proglas narodima BiH u kojima se ističe da ubuduće BiH i njene narode u zemlji i inostranstvu, mogu zastupati i predstavljati samo ZAVNOBiH i AVNOJ.

Dan drzavnosti_1

Dan drzavnosti_2

Dan drzavnosti_3

Dan drzavnosti_5

Dan drzavnosti_6

Dan drzavnosti_8

Dan drzavnosti_10

Dan drzavnosti_11

Dan drzavnosti_16

Dan drzavnosti_17

Dan drzavnosti_18

Dan drzavnosti_19

 Dan drzavnosti_20

 

Naša postignuća

Na konkursu raspisanom povodom 5. oktobra, Dana nastavnika, a pod pokroviteljstvom SSSO i O FBiH - Kantonalnog odbora SSOOiO Kantona Sarajevo na temu „ Moj najdraži učitelj/ nastavnik“, učenica naše škole, Arduana Šuman, osvojila je prvo mjesto u kategoriji literarnih radova za učenike od I do IV razreda.  Na ovaj način promovisana je uloga i značaj nastavnika u odgoju i obrazovanju djece. Čestitamo našoj vrijednoj Arduani i učiteljici Veziri Karić.

Vezira diploma


 

Vezira diploma 1


Mliječno je super

U petak, 31.10.2014. godine učenici nižih razreda su imali priliku da prisustvuju prezentaciji projekta „Mliječno je super“. Projekat je sufinansiran sredstvima Evropske unije i Republike Slovenije. Trogodišnji projekat generične promocije mliječnih proizvoda pod nazivom „Mliječno je super“ je počeo 2012. godine. Projektom se želi informisati javnost o velikom značaju hranjivosti mlijeka i mliječnih proizvoda, te promocija uključenja mliječnih proizvoda u svakodnevnu ishranu.

Mlijecno 1

Mlijecno 2

Mlijecno 3

Mlijecno 4

Mlijecno 5


Učenici III razreda u posjeti firmi „Saplast“

 

U srijedu 29.10.2014. godine, učenici trećih razreda, posjetili su firmu „Saplast“, poslovnu jedinicu Hadžići. U pratnji svojih učiteljica i dva roditelja, učenici su vidjeli u hali sirovine, poluproizvode i proizvode PVC stolarije. Nakon razgledanja, radno osoblje je poslužilo učenike sokovima i raznim slasticama. Dobili su i đačke torbe s priborom za rad. Gospodin Preljević Mirsad, roditelj našeg učenika Imrana Preljevića, je organizovao ovu posjetu i njen kompletan sadržaj. Posjeta se završila u dobrom raspoloženju i zahvalnosti.

Tekst pripremila učiteljica Samija Redžepagić

Samija 2

 
Samija 1

Samija 3

Druženje učenika I i II razreda sa pjesnikom Mirsadom Bećirbašićem

 

Poznati bosansko-hercegovački pjesnik Mirsad Bećirbašić se u utorak, 28.10.2014. godine predstavio a kasnije i družio sa učenicima I i II razreda naše škole.Učenici su oduševljeno dočekali pjesnika i pažljivo slušali pjesme koje im je govorio. Na ovom druženju predstavljena i nova  knjiga Ljuljačka moga mačka.

Mirsad Becirbasic_naslovna

001

002

Izlet na Vrelu Bosne

Dana, 21.10.2014. godine organizovan je izlet za sve učenike naše škole od I do IX razreda. Zajedno sa svojim učiteljima/učiteljicama, niži razredi su ovaj dan proveli u ilidžanskom parku, dok su učenici viših razreda sa svojim razrednim starješinama proveli ovaj dan na Vrelu Bosne. Učenici sa svojim razrednim starješinama su iskoristili ovaj sunčan dan za šetnju Velikom alejom i lijepo druženje. 

Vrelo Bosne_izlet_AdisaVrelo Bosne_izlet_Adisa_1

Slike vidi u photo galeriji

Učenici VIII i IX razreda prisustvovali predavanju „Abeceda rizičnog ponašanja“

Grupa učenika VIII i IX razreda u pratnji nastavnika Elvira Šurkovića, Omera Ahmića i bibliotekara Amira Aljovića prisustvovala predavanju „Abeceda rizičnog ponašanja (uzroci, prepoznavanje i oblici)“. Predavanja su organizovali Institut za razvoj mladih KULT i Obrazovno-razonodni centar za mlade SPAJALICA. Predavanje je održano  u srijedu, 8.10.2014. u prostorijama KULTA i SPAJALICE, Općina Ilidža u vremenu od 13;00 do 14,00. 

U maju mjesecu KULT i SPAJALICA su proveli istraživanje o prisutnosti vršnjačkog nasilja među učenicima devetih razreda osnovne škole. Rezultati tog istraživanja govore da je 76,7% učenika izjavilo da je nasilje prisutno u njihovoj školi, uzimajući u obzir različite vrste nasilja. S namjerom da reaguje na takav podatak SPAJALICA je u svojim prostorijama organizovala seriju predavanja o različitim oblicima rizičnog ponašanja adolescenata i mladih. Ciklus predavanja je osmišljen tako da rizična ponašanja mladih sagleda iz tri ugla: uzroci i oblici rizičnih ponašanja, posljedice te mogući načini prevencije različitih ponašanja. Predavanje su održali stručnjaci iz KJU „Disciplinski centar za maloljetnike.

Spajalica 1

Spajalica 2

Spajalica 5

Spajalica 4

Spajalica 7 Vidi o SPAJALICI

 

Posjeta stomatološke službe JU Dom zdravlja Ilidža

U utorak, 7.10.2014. stomatološka služba JU Doma zdravlja Ilidža oranizovala je posjetu učenicima II-ih razreda Treće osnovne škole Ilidža. Doktorica stomatologije  Bašić Ešpek Elmedina i stomatološka sestra Gadžo Amela su učenicma II-ih razreda izvršile pregled zuba i usne duplju, te održale  kratko predavanje na  temu održavanja higijene zuba i usne duplje.Učenici su upoznati sa tehnikom pravilnog pranja i odražavanja zuba i usne duplje. Nadamo se da će u budućnosti biti veći broj ovakvih susreta i sa učenicima ostalih razreda.

Stomatolog 2

Stomatolog 3


 

Priredba u povodu Kurbam Bajrama, Dana učitelja i Sedmice djeteta, petak 3.10.2014. godine                                                                     

U petak 3.10.2014. godine učenici naše škole održali su priredbu u povodu nastupajućih praznika  Kuban bajrama, Dana učitelja i Sedmice djetata. Priredbi su pored učenika prisustvovali roditelji i nastavnici škole.

Kurban Bajram_1

Kurban Bajram_3

Kurban Bajram_4

Kurban Bajram_6

Kurban Bajram_7

Kurban Bajram_10Igrajmo se i učimo o saobraćaju

U petak, 26.9.2014. godine u prostorijama Treće osnovne škole Ilidža održana je radionica za učenike prvih razreda. Radionicu je realizovala učiteljica Dalila Pašić u saradnji sa predstavnicima IPA (International Police Association), Regionalni klub Sarajevo i njihovim koordinatorom Muamerom Klino. Kroz igru i druženje učenici su učili o saobraćaju i sigrnosti u saobraćaju. Također, učenicima je podijeljena besplatna brošura naziva IGRAJMO SE I UČIMO O SAOBRAĆAJU, kao i prigodni pokloni. Pomenuti projekat će biti nastavljen u toku školske 2014/15. godine u svrhu edukacije učenika rane školske dobi. Zahvaljemo se predstavnicima IPA na saradnji i lijepom druženju.


Saobracaj 1

Saobracaj 3

Saobracaj 4

Saobracaj 9

Saobracaj 10


Nagrađene učenice III-1 razreda Gibanica Muamera i Kurtović Merjem

Izdavačka kuća „Sezam“ Sarajevo je prigodnim poklonima nagradila učenice III-1 razreda, Gibanica Muameru (objavljen likovni rad u časopisu Palčić br. 151 na str. 39) i Kurtović Merjem (objavljen likovni rad u časopisu Palčić br. 152 na str.39). Čestitka učenicama i učiteljici Kukić Dženani. 


Gibanica Muamera_2

Gibanica Muamera_1   Gibanica Muamera i učiteljica Kukić Dženana

Kurtovic Merjem_III-1_nagrada

Kurtovic Merjem_III_1_2   Kurtović Merjem i učiteljica Kukić Dženana


Obilježena godišnjica odbrane Otesa, Azića, Dogloda i Stupa

Dana, 12.9.2014. godine obilježena je godišnjica odbrane Otesa, Azića, Dogloda i Stupa,  u prostorijama MZ Otes. U organizaciji „Zelenih beretki“ Ilidža održan je prigodan program u kojem su učestvovali i učenici naše škole izvedbom ilahije „Iz blizine“, recitalima „Mojoj domovini“ i „Legenda o Bosni“. Prisustvovali su mnogi uvaženi gosti, predstavnici „Zelenih beretki“ i drugih boračkih organizacija, rodbina i prijatelji poginulih boraca, kao i direktorica naše škole, gospođa Fatima Habota. Bilo mi je zadovoljstvo da kao voditeljica dam doprinos ovom događaju.

Adna Salković IX-2 razred


Dani Otesa_1


Dani Otesa_2


Dani Otesa_3


Dani Otesa_4


Dani Otesa_5


Dani Otesa_6


Dani Otesa_7


Dani Otesa_8


Dani Otesa_9


Dani Otesa_10U ponedjeljak, 1.9.2014. godine u holu naše škole održana je priredba povodom prijema prvačića


Prijem prvacica_1


Učenici I-1 razreda učiteljica Elvira Burić


Prijem prvacica_2


Učenici I-2 razreda učitelj Vekaz Hafizović


Prijem prvacica_3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Učenici I-3 razreda učiteljica Dalila Pašić


 

 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com